Ξύπνησαν μνήμες του 2007 - Η αναγέννηση και ανοικοδόμηση της πυρόπληκτης Ηλείας

Ξύπνησαν μνήμες του 2007 - Η αναγέννηση και ανοικοδόμηση της πυρόπληκτης Ηλείας

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση-έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Η αναγέννηση και ανοικοδόμηση της πυρόπληκτης Ηλείας», από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδος και Ιονίου, σε συνεργασία με το Τ.Α.Π. Ηλείας.

Ήταν μια εκδήλωση φόρου τιμής, μνήμης και ελπίδας που έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας στον Πύργο, για τις φονικές πυρκαγιές του 2007.

Ξεκίνησε με το καλωσόρισμα της κας Αλεξίας Γκανά (εκ μέρους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης), τον χαιρετισμό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ. Αθανασίου, και ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί του Γεν. Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Διονύση Παναγιωτόπουλου, του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργου Γεωργιόπουλου, του Βουλευτή κ. Γιάννη Κουτσούκου, του Δημάρχου Πύργου κ. Γαβρίλη Λιατσή καθώς και του πρώην Γεν. Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Σπύρου Σπυρίδωνα.

Η Διευθύντρια κα Πηνελόπη Μωϋσιάδου, μίλησε για το έργο του Τ.Α.Π. Ηλείας αλλά και για το περιεχόμενο της έκθεσης των φωτογραφιών.

Ακολούθησε ο Δρ. Γ. Δημητρέλλος, καθηγητής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, με θέμα «Φυτά και οικότοποι μετά τις πυρκαγιές του 2007 στο Ν. Ηλείας».

Ο Πρέσβης της Κύπρου, κ. Κυριάκος Κενεβέζος, αναφέρθηκε στο ιστορικό της Κυπριακής στήριξης για την Αρτέμιδα και το ενδιαφέρον του αείμνηστου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου. (Στη συνέχεια προβλήθηκε video «Αρτέμιδα 2007» του σκηνοθέτη Α. Αντωνιάδη).

Η πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη (λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί και εκπροσωπήθηκε από το διευθυντικό στέλεχος του Ομίλου κ. Φάνη Βουτσαρά) έστειλε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που έλεγε τα εξής:

Αγαπητοί φίλοι,

Περίμενα αυτή την ημέρα με πολύ χαρά και βαθιά συγκίνηση καθώς θα βρισκόμουν ξανά κοντά σας. Κοντά στους κατοίκους της Μακίστου, του Πύργου και της ευρύτερης περιοχής της Ηλείας. Μιας περιοχής για την οποία η ζωή και η καρδιά μου συνδέθηκαν για πάντα το 2007 που συνέβησαν οι τρομερές πυρκαγιές και οι δρόμοι μας συναντήθηκαν στην καμένη τότε γη. Ήταν τότε που πήραμε την απόφαση με το σύζυγό μου Βαρδή να υιοθετήσουμε την Μάκιστο, να ξαναφτιάξουμε τα σπίτια της και να την παραδώσουμε πίσω στους κατοίκους της.

Δυστυχώς, όμως, έκτακτη υποχρέωσή μου στην UNESCO με εμποδίζει να μοιραστώ μαζί σας αυτές τις υπέροχες στιγμές σήμερα. Η σκέψη μου είναι κοντά σας μαζί με τις θερμότερες ευχαριστίες μου για τη μεγάλη τιμή που μου κάνετε. Με συγκινεί η πρωτοβουλία σας παρόλο που δεν θεωρώ τις βραβεύσεις απαραίτητες, όταν κάνουμε το χρέος μας προς την πατρίδα και τους συνανθρώπους μας.

Σε ένα χρόνο συμπληρώνεται μια δεκαετία από το 2007 και, όμως, μου φαίνεται σαν χθες. Η απελπισία των κατοίκων της Μακίστου που αντίκρυσα τις μέρες της καταστροφής αλλά και τα ίδια πρόσωπα που είδα το 2010

γεμάτα χαρά και ελπίδα όταν εγκαινιάσαμε το όμορφο χωριό τους μένουν για πάντα βαθιά χαραγμένα στη σκέψη μου και στην καρδιά μου και μου δίνουν δύναμη και κουράγιο.

Ευχαριστώ τους οργανωτές. Ευχαριστώ, επίσης, και τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Μακίστου. Με την ελπίδα να βρεθώ σύντομα ξανά κοντά σας, εύχομαι ο Θεός να είναι πάντα μαζί σας, να σας προστατεύει: την όμορφη Μάκιστο, την Ηλεία και όλους τους κατοίκους της.

Σας ευχαριστώ πολύ!

 

Ακολούθησε ένα βίντεο για την «Μάκιστο 2007» από το ίδρυμα Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, το οποίο προλόγισε ο δημοσιογράφος της «ΠΑΤΡΙΣ» κ. Πάνος Φωτεινόπουλος, και στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μακισταίων κ. Φώτη Βλάχο, ο οποίος αφού προσφώνησε τους παρευρισκόμενους είπε:

Εκ μέρους του Συλλόγου Μακισταίων να ευχαριστήσω τον κ. Γενικό για την διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης. Επίσης, βεβαίως, την Διευθύντρια του ΤΑΠ Ηλείας κ. Πηνελόπη Μωϋσιάδου με τους συνεργάτες της και ιδιαίτερα την κ. Αλεξία Γκανά και την κ. Ιωάννα Ευσταθοπούλου.

Το σπουδαίο φωτογραφικό υλικό σε συνδυασμό με το Αρχείο του ΤΑΠ, συνδέει την τότε με την τώρα εποχή. Τα δύο χωριά Μάκιστος και Αρτέμιδα έγιναν τότε ολοκαύτωμα με 34 νεκρούς, 4 τραυματίες με σοβαρές σωματικές βλάβες, αλλά και πολλούς με ψυχικά νοσήματα. Ανάμεσά μας σήμερα, βρίσκεται ο Σπήλιος Κάρτας, ο οποίος έχασε επτά άτομα από την οικογένειά του.

Η Μάκιστος μέσα στην ατυχία της αυτή, έτυχε της προστασίας της κ. Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, που την ανοικοδόμησε εξ ολοκλήρου, αλλά και συνεχώς τη νοιάζεται και δικαίως φέρει το όνομα του “Μεγάλου Ευεργέτη” για εμάς τους Μακισταίους. Την Αρτέμιδα ανέλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία με σημαντική παρουσία της οικογένειας Κουτσολιούτσου του ομίλου Folli-Follie, και το συνολικό κόστος για τα δύο χωριά, έφτασε κοντά στα 25 εκ. ευρώ.

Παρ' ότι όμως διατέθηκαν αυτά τα χρήματα από τους ευεργέτες μας, τα δύο αυτά χωριά συνδέονται με την Ζαχάρω με έναν απαρχαιωμένο και εγκαταλελειμμένο δρόμο. Βέβαια έχει προγραμματιστεί να γίνει ένας σύγχρονος άξονας από τη θέση Μποκαρίνος έως τη Μάκιστο, αλλά βρισκόμαστε στο στάδιο της μελέτης, που θα κρατήσει τουλάχιστον ένα τρίμηνο ακόμη. Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από το Ταμείο Μολυβιάτη, όπως ξεκάθαρα μας υποσχέθηκε ο Περιφερειάρχης μας κ. Κατσιφάρας στην αίθουσα αυτή στις 30/03/2015 στο Περιφ. Συμβούλιο. Η εφημερίδα μας ''ΜΑΚΙΣΤΙΑ'' στο φ. 80 έχει αναφερθεί σχετικά.

Εδώ σημειώνω πως στην Μάκιστο μέχρι τώρα, δεν έχει διατεθεί ούτε ένα ευρώ από το περίφημο Ταμείο Μολυβιάτη, παρ’ ότι έχει πολλές κοινόχρηστες ελλείψεις, που κυρίως οφείλονται στις φωτιές του 2007.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μακισταίων προκειμένου να κρατήσει ζωντανή την μνήμη των νεκρών της φωτιάς, αλλά και να μην ξεχάσουμε τους Ευεργέτες μας, έχει πάρει μια σοβαρή απόφαση: Να διοργανώνει κάθε χρόνο έναν Πανελλήνιο Ημιμαραθώνιο αγώνα δρόμου 22 χλμ., που θα ξεκινά από τη Μάκιστο, θα περνά από το Παλαιοχώρι Χρυσοχωρίου, τους Αρχαιολογικούς μας χώρους με το Αρχαίο Θέατρο, την Κορυφογραμμή του Λαπίθα, την Σμέρνα, την Αρτέμιδα, τα μνημεία των νεκρών και θα καταλήγει στην Μάκιστο, όπου και θα γίνεται η απονομή των μεταλλίων στους αθλητές.

Το όνομά του ''Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ''. Είναι ένα εγχείρημα μεγάλο για έναν μικρό Σύλλογο σαν τον δικό μας, γι’ αυτό και ζητάμε τη συνεργασία και την βοήθεια όλων.

Η εφημερίδα μας, η ''ΜΑΚΙΣΤΙΑ'', θα σας κρατά ενήμερους σχετικά με αυτό το θέμα.

Σας ευχαριστώ.

 

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο νεαρός Νίκος Πόθος του Νώντα, και είπε:

Έχουν περάσει 10 χρόνια σχεδόν από τις καταστροφικές πυρκαγιές της 24ης Αυγούστου 2007.

Ήμουν 13 χρονών τότε και τα γεγονότα αυτά έχουν χαραχτεί έντονα στη μνήμη μου.

Ξαφνικά την Παρασκευή το μεσημέρι, περίπου στις 14.00, ήμασταν όλη η οικογένεια μαζεμένη για φαγητό, χαρούμενοι όπως πάντα στο σπίτι. Σε μια στιγμή ακούσαμε την καμπάνα του χωριού μας να χτυπά κάπως περίεργα. Ανησυχήσαμε και τρέξαμε όλοι να δούμε τι συμβαίνει. Ακούγονταν από παντού φωνές. Σε λίγο, ξαφνικά, μας ειδοποιούν ότι είχε ξεσπάσει φωτιά στο διπλανό χωριό κι ερχόταν απειλητικά προς το δικό μας. Μόλις το ακούσαμε αυτό και είδαμε πραγματικά τη φωτιά να έρχεται προς τα εμάς, τρέξαμε όλοι πανικόβλητοι. Όλοι φωνάζαν να εκκενωθεί το χωριό και έτσι έγινε.

Όλοι φύγαμε έτσι όπως ήμασταν. Με τα ρούχα που φορούσαμε. Καθόλη την διαδρομή βλέπαμε την φωτιά να μας ακολουθεί με ταχύτατους ρυθμούς καθώς έπνεαν δυνατοί άνεμοι. Ο συνωστισμός έγινε πιο έντονος, όταν ενωθήκαν οι κάτοικοι του διπλανού χωριού. Κόρνες, άναρθρες κραυγές και η αγωνία να ξεφύγουμε από το κακό που μας ακολουθούσε.

Ο παππούς μου, Πρόεδρος του χωριού τότε, στην προσπάθειά του να περισώσει ότι μπορούσε και να βοηθήσει ανήμπορους ανθρώπους έφυγε τελευταίος. Περικυκλώθηκε, όμως, από τις φλόγες στο δρόμο αλλά τελικά σώθηκε, αφού νοσηλεύτηκε μεγάλο διάστημα στο νοσοκομείο. Δεν είναι, όμως, ο παππούς που ήταν, γιατί τα σωματικά και κυρίως ψυχολογικά προβλήματα παραμένουν. Δυστυχώς όμως πολλοί δεν τα κατάφεραν. Οι τρομερές φλόγες, ο μαύρος καπνός και η πνιγηρή ατμόσφαιρα τους εμπόδισαν. Έτσι χάθηκαν οι συγχωριανοί μας. Όλο το βράδυ δεν κοιμηθήκαμε. Άλλωστε δεν είχαμε να κοιμηθούμε κάπου. Ήταν πολύ δύσκολη αυτή η νύχτα.

Την άλλη μέρα δειλά δειλά πήραμε τον δρόμο για την επιστροφή για το χωριό μας. Όλα ήταν μες στην μαυρίλα και μες στους καπνούς. Δεν φαινόταν τίποτα. Σε λίγο φτάσαμε στο χωριό μας. Ποιο χωριό δηλαδή... Δεν ήταν χωριό αυτό. Δεν είχε μείνει τίποτα. Όλα ήταν στάχτη. Ένα χωριό ερημωμένο, εκκλησιές κατεστραμμένες, συγχωριανοί μας νεκροί, ανύπαρκτο το καταπράσινο δάσος μας. Τα ελαιόδεντρα και τα οπωροφόρα δέντρα μας είχαν γίνει στάχτη. Το σύνολο των ζώων μας αφανισμένο. Μόλις αντικρίσαμε το σπίτι μας δεν το πίστευα. Είχαν καεί όλα. Όλα τα πράγματά μας είχαν γίνει ένας σωρός από στάχτη. Όλοι εμείς οι επιζώντες εκείνη την στιγμή θυμόμαστε το παρελθόν σαν ανάμνηση. Ζούσαμε το παρόν με τραγικό τρόπο αλλά για το μέλλον ελπίζαμε. Και πράγματι το χωριό μας ξαναγεννήθηκε. Σε αυτό βοήθησαν οι ίδιοι οι κάτοικοι που κράτησαν ζωντανή την ελπίδα τους και την θέλησή τους.

Η ίδια η φύση που θέλει να ξαναγεννιέται και η προσφορά φορέων και του απλού κόσμου. Μα πάνω από όλους βοήθησε η κυρία Βαρδινογιάννη, η οποία με την ευαισθησία της στον ανθρώπινο πόνο ξανάχτισε το χωριό μας. Μέσα από τα καινούργια σπίτια που μας έφτιαξε έφερε πάλι τη ζωή στη Μάκιστο. Γι’ αυτό για μια ακόμη φορά την ευχαριστούμε και θα της είμαστε πάντα ευγνώμονες.

Εγώ από τότε παρέμεινα στο χωριό. Και παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, τέλειωσα το Γενικό Λύκειο Ζαχάρως καθώς και το Τεχνικό Τμήμα Ηλεκτρολογίας Κρεστένων.

Θα παραμείνω στο χωριό γιατί το αγαπώ και πιστεύω όπως εγώ και άλλοι νέοι μπορούμε και με την βοήθεια της πολιτείας να δώσουμε πραγματικά ζωή στο χωριό γιατί η ύπαιθρος έχει να μας δώσει πολλά και δεν πρέπει να την εγκαταλείπουμε.

Γενικά όλη η ιστορία της Μακίστου είναι ένα παράδειγμα να μην απελπιζόμαστε και να προστατεύουμε το φυσικό περιβάλλον και τον τόπο μας! Κλείνω με ένα ποίημα.

 

Ήταν Αυγούστου μεσημέρι

όταν ο ήχος της καμπάνας

έστελνε κακό χαμπέρι

στο σπίτι κάθε μάνας.

 

Αναπάντεχη και με ορμή

η λάμψη κάποιας σπίθας

έγινε αφορμή

για να καεί ο Λαπίθας.

 

Κανείς δεν φανταζότανε

ούτε και στο ελάχιστο

ότι θα καιγότανε

και τ’ όμορφο το Μάκιστο.

 

Από το μεγάλο πανικό

που άρχισε να φέρει

αυτό το άγριο φονικό

πως να σωθεί κανείς δεν ξέρει.

 

Και ενώ όλοι στα μάτια τους

εβλέπανε τον χάρο

αφήσαν την πραμάτεια τους

και τρέχαν στη Ζαχάρω.

 

Την άλλη μέρα την αυγή

τίποτε δεν θύμιζε τα ίδια

και πριν ο ήλιος να ‘χει βγει

φανήκανε τ’ αποκαΐδια.

 

Καήκανε οι άνθρωποί μας,

συγχωριανοί και πρόσωπα αθώα

κι ερήμωσαν οι τόποι μας

από σπίτια, φυτά και ζώα.

 

Αυτό το καλοκαίρι

δε μοιάζει με τα άλλα

δεν έχει με κανένα ταίρι

γιατί έφερε κακά μεγάλα.

 

Ο Πρόεδρος του εθελοντικού οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος μίλησε στη συνέχεια και αναφέρθηκε στην ψυχολογική στήριξη που παρείχε ο οργανισμός στα παιδιά των πυρόπληκτων περιοχών.

Ο κ. Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Folli-Follie, εμφανώς συγκινημένος προτίμησε να μιλήσει από καρδιάς, αν και είχε ετοιμάσει τον λόγο του. Στάθηκε ιδιαίτερα στην βοήθεια που πρόσφερε η εταιρεία του στην Αρτέμιδα καθότι ένας από τους εργαζόμενούς του, ο κ. Σπήλιος Κάρτας, έχασε επτά μέλη από την οικογένειά του. «Αν δουλέψουμε όλοι μαζί, ιδιώτες, πολίτες και κράτος μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα και να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση», είπε μεταξύ άλλων.

Οι ομιλίες έκλεισαν με τον σύντομο λόγο της κας Τούλας Κυριακοπούλου, Προέδρου του Συλλόγου Χρυσοχωρίου, η οποία αναφέρθηκε στις πληγές που άφησε η φωτιά και στο δικό της χωριό.

 

Βραβεύσεις

Ο Γεν. Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Διονύσης Παναγιωτόπουλος βράβευσε την Κυπριακή Δημοκρατία διά του Πρέσβη Κυριάκου Κενεβέζου και την κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη διά του εκπροσώπου της κ. Φάνη Βουτσαρά (Διευθυντικό Στέλεχος του Ομίλου Βαρδινογιάννη).

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας κ. Γεώργιος Γεωργιόπουλος βράβευσε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Folli-Follie κ. Τζώρτζη Κουτσολιούτσο και ο Βουλευτής Ηλείας κ. Κουτσούκος τον Πρόεδρο του «Χαμόγελου του Παιδιού» κ. Κώστα Γιαννόπουλο.

Η Ι.Μ. Ηλείας διά του Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου τίμησε την Αρχιεπισκοπή Κύπρου (την πλακέτα παρέλαβε ο κ. Πρέσβης).

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μακισταίων, διά του Προέδρου κ. Φώτη Βλάχου τίμησε με πλακέτα την κα. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη (παρέλαβε ο κ. Φάνης Βουτσαράς).

Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρτέμιδας πλακέτα έδωσε ο Πρόεδρος κ. Γιάννης Μπάμης για την Κυπριακή Δημοκρατία (παρέλαβε ο κ. Πρέσβης), και την οικογένεια Κουτσολιούτσου τίμησε με πλακέτα ο κ. Σπήλιος Κάρτας (παρέλαβε ο κ. Τζώρτζης Κουτσολιούτσος).

Τέλος, η Διοίκηση Πυροσβεστικής Ν. Ηλείας, μέσω του Διοικητή κ. Κώστα Κυριακόπουλου τίμησε τον όμιλο Folli-Follie (παρέλαβε ο κ. Κουτσολιούτσος).

 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης:

• Ο κ. Λάμπης Αριστειδόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Δυτ. Ελλάδος

• Ο κ. Δημήτρης Κωσταριάς, βοηθός Περιφερειάρχη Ολυμπισμού

• Ο κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, Δήμαρχος Ήλιδας

• Ο κ. Πανταζής Χρονόπουλος, π. Δήμαρχος Ζαχάρως

• Η κα Αθηνά Γαλάνη, Αναπληρωτής Δημάρχου Ζαχάρως

• Ο κ. Νίκος Λαμπρόπουλος, Αντιδήμαρχος Ζαχάρως

• Η κα Κωνσταντίνα Στρουμπάκου, Αντιδήμαρχος Κρεστένων

• Ο κ. Γιώργος Κωστόπουλος, Αναπληρωτής Αστυνομικός Διευθυντής

• Ο νέος Διοικητής Πυροσβεστικού Σώματος κ. Σπανός, με τον Υποδιοικητή κ. Ηλία Μανιάτη και με πολλούς Αξιωματικούς

• Ο Δασάρχης Ηλείας κ. Λάττας

• Ο Δασάρχης Ολυμπίας κ. Βασίλης Γιακουμής

• Ο Αντιπρόεδρος της ΕΒΕ Ηλείας κ. Νίκος Παναγιωτακόπουλος

• Ο Πρόεδρος ΓΟΕΒ Αλφειού-Πηνειού κ. Νίκος Φάμελος

• Ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κ. Βασίλης Δημητρέλος

• Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλίδονας, κ. Τριανταφυλλιά Νιάρχου

• Ο Πρόεδρος της Αρτέμιδας κ. Γιάννης Μπάμης

• Από το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Μακισταίων εκτός του Προέδρου, που ήταν και ομιλητής, ο κ. Νώντας Πόθος, Πρόεδρος της Τ.Κ. Μακίστου και μέλος του Δ.Σ., ο Αντιπρόεδρος κ. Διονύσης Κοκκαλιάρης, ο Γεν. Γραμματέας κ. Δημήτρης Γρηγορόπουλος και ο κ. Παναγιώτης Πόθος αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ.

• Πολλοί κάτοικοι από Μάκιστο-Αρτέμιδα αλλά και από όλο το Νομό.

Στον προθάλαμο της αίθουσας υπήρχαν πολλές φωτογραφίες σπιτιών του Τ.Α.Π. από όλο το Νομό Ηλείας «του πριν και του μετά» της φωτιάς.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον θαυμασμό των φωτογραφιών αυτών από τον κόσμο, ενώ παράλληλα απολάμβανε τα μοναδικά χορευτικά με την κα Δήμητρα Γκεζερλή και τον κ. Patrick Kolodziejski.

Στο τέλος της εκδήλωσης τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας αλλά και κάτοικοι της Μακίστου είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον εκπρόσωπο της κ. Βαρδινογιάννη, κ. Φάνη Βουτσαρά, ο οποίος μας μετέφερε την αγάπη της για τη Μάκιστο και πρόσφερε στους νέους βιβλία της ημερίδας που έγινε στις 26-06-2014 στο Μουσείο της Ακρόπολης για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, όπου η κ. Βαρδινογιάννη ήταν κεντρική ομιλήτρια. Μια σημαντική πρωτοβουλία Πολιτιστικής Δράσης που ανέλαβε το ίδρυμα της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη την ημέρα αυτή με διεθνή εκστρατεία: “RETURN (Return the Sculptures), RESTORE (Restore Parthenon), RESTART (Restart History)” σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη και την UNESCO για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο Σύλλογός μας και η «ΜΑΚΙΣΤΙΑ» με τις μικρές δυνάμεις μας στηρίζουν αυτή την Εθνική προσπάθεια και ευχόμαστε να φέρει σύντομα καρπούς.

Φώτης Γ. Βλάχος