Αυτοκινητόδρομο Μεγαλόπολη - Αρχαία Ολυμπία πρότεινε ο Περιφερειάρχης Πελ/σου κ. Νίκας για την μεταλιγνιτική εποχή στη Μεγαλόπολη

Αυτοκινητόδρομο Μεγαλόπολη - Αρχαία Ολυμπία πρότεινε ο Περιφερειάρχης Πελ/σου κ. Νίκας για την μεταλιγνιτική εποχή στη Μεγαλόπολη

Δείτε το παρακάτω άρθρο του κ. Θανάση Λαγού από την εφημερίδα "Ελευθερία" της Καλαμάτας.

Η δυνατότητα κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Λεύκτρο - Αρχαία Ολυμπία, με χρηματοδότηση από τους πόρους 4 δισ. ευρώ για τη μεταλιγνιτική εποχή στη Μεγαλόπολη και τη Δυτική Μακεδονία, εξετάστηκε μεταξύ άλλων στη διυπουργική επιτροπή που συνεδρίασε την προηγούμενη Παρασκευή.

Την πρόταση γνωστοποίησε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου στην Τρίπολη ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας - και αν κατασκευαστεί αυτός ο αυτοκινητόδρομος δεν θα συνδέσει απλώς (μέσω του Α7) την Αρχαία Ολυμπία με το Μυστρά, τις Μυκήνες, το αεροδρόμιο και το λιμάνι της Καλαμάτας, αλλά και την πόλη της Καλαμάτας με τον Πύργο και την Πάτρα.

Ουσιαστικά η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Λεύκτρο - Αρχαία Ολυμπία «παρακάμπτει» το τμήμα Πύργος - Καλό Νερό που δεν μπορεί να κατασκευαστεί εξαιτίας της απαγορευτικής απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας, και μετατρέπει τη Μεγαλόπολη σε «διαμετακομιστικό κέντρο» μεταξύ των σπουδαιότερων αρχαιολογικών χώρων της Πελοποννήσου. Παράλληλα θα αναδειχθεί το Αρχαίο Θέατρο της Μεγαλόπολης, αλλά και ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα που σήμερα βρίσκεται... εκτός τουριστικού χάρτη.

Ανεξάρτητα από το αν θα υλοποιηθεί τελικά η παραπάνω πρόταση, ο κ. Νίκας είπε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης ότι το μάστερ-πλαν για τη Μεγαλόπολη θα ολοκληρωθεί φέτος τον Ιούλιο και μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρχει μελετητική ωριμότητα  για να δημοπρατηθούν έργα στη περιοχή.

Για τη χρηματοδότηση των έργων σε Μεγαλόπολη και Δυτική Μακεδονία θα διατεθούν άμεσα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης 1 έως 1,5 δισ. ευρώ, και 200 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ποσά 1,2 δισ. και 1,8 δισ. ευρώ θα διατεθούν με ευνοϊκούς όρους δανεισμού σε επιχειρήσεις.

Ο κ. Νίκας σημείωσε ότι κυρίαρχος στόχος είναι να παραμείνει η Μεγαλόπολη ενεργειακό κέντρο και παράλληλα, με την αποκατάσταση του τοπίου, να γίνει και πάλι κέντρο της ευρύτερης περιοχής όπως ήταν στην αρχαιότητα. Ενημέρωσε επίσης ότι θα διερευνηθεί η δυνατότητα επέκτασης των δρομολογίων του τρένου έως τη Μεγαλόπολη, η κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ και η δημιουργία κωπηλατικής λίμνης στα λιγνιτωρυχεία.