Παρατηρήσεις για την οικονομική και πολιτική κρίση της Ελλάδας - Γιάννης Θ. Κόντος
Με την έναρξη του νέου οικονομικού έτους 2014 είναι εμφανείς οι επιπτώσεις της οικονομικής κατάρρευσης της κοινωνίας μας, αλλά και η κρίση του πολιτικού μας συστήματος.
Ειδικότερα επισημαίνονται τα ακόλουθα:
- Το ελληνικό κράτος ήταν μονίμως υπερχρεωμένο από πράξεις-παραλήψεις και σκοπιμότητες του πολιτικού μας συστήματος.
- Όταν διαπιστώθηκε το αδιέξοδο στα δημόσια ταμεία, οι αρμόδιοι οικονομικοί παράγοντες όλως σφαλμένα στράφηκαν στα μόνιμα υποζύγια (μισθωτούς, συνταξιούχους) με περικοπές μισθών και συντάξεων και υπερφορολόγηση, γεγονός που επιτείνει τα αδιέξοδα, παραβλέποντας και την αντισυνταγματική αυτή ενέργειά τους.
Έτσι, το κράτος συμπεριφέρεται ως Ανώνυμη εταιρεία, όπου τα όποια κέρδη απολαμβάνουν οι ανώτερες εισοδηματικά τάξεις, και οι ελλείψεις βαρύνουν τους μικροεισοδηματίες, εργαζομένους, μισθοσυντήρητους, αγρότες κ.λ.π. Οι τιμές καταναλωτή για είδη πρώτης ανάγκης είναι αρκετά υψηλές, ασύδοτες από τα καρτέλ Μεγαλοκαταστημάτων. Η μεσαία τάξη που ως τώρα ήταν η ραχοκοκαλιά της οικονομίας έχει τώρα εξαφανισθεί.
Το τραπεζικό σύστημα, σε ανύποπτο χρόνο μετά πειθούς και φορτικότητας , αλλά και άλλων πρόσφορων μέσων επίεζε ανύποπτους ανθρώπους να πάρουν δάνεια (διακοποδάνεια – εορτοδάνεια, αυτοκινητοδάνεια κ.λ.π.) μιμούμενο Αμερικανικές τράπεζες που έδιναν αφειδώς δάνεια με την υστερόβουλη σκέψη να κατασχέσουν αργότερα περιουσιακά στοιχεία αφελών πολιτών.
Στην προ της κρίσης περίοδο, όλες οι ελληνικές τράπεζες είχαν υπερκέρδη με βάση τους ισολογισμούς τους. Με την κρίση, όμως, αντεστράφησαν οι όροι, διότι προέκυψε διόγκωση του παθητικού της. Το δε κράτος όλως υστερόβουλα εφεύρε τον όρο «ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ» και χρηματοδότησε τις τράπεζες από τα δάνεια που πήρε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα και άλλους τοκογλυφικούς οργανισμούς, χρεώνοντας όλο το λαό με τις όλως επαχθέστατες δανειακές συμβάσεις με τους διεθνείς τοκογλύφους. Οπότε σφάλματα ιδιωτικών τραπεζών κοστολογούσαν στον ελληνικό λαό με την αφελή σκέψη ότι θα δανειοδοτηθεί η ιδιωτική οικονομία, θα προκύψουν θέσεις εργασίας και θα κινηθεί η αγορά. Η πραγματικότητα, όμως, διέψευσε τις φρούδες ελπίδες τους.
Ως τόσο, κατά τη λαϊκή παροιμία «θέλει ο Θεός τον κλέφτη ], αλλά θέλει και το νοικοκύρη». Μια Αμερικανική Επενδυτική-Χρηματιστηριακή εταιρεία, η Black Rock, που διαχειρίζεται σύμφωνα με οικονομικές εφημερίδες 15 τρις. δολάρια πελατών της, υποστηρίζει ότι οι όποιες απώλειες προκύψουν, επιβαρύνουν τους πελάτες της και όχι την εταιρεία, σύμφωνα με δήλωση προσχώρησης. Πάντως τα κέρδη που αποκομίζουν οι πελάτες της, αφού καταβάλλουν τις νόμιμες προμήθειες, χάσουν ή κερδίσουν, για τις υπηρεσίες συμβουλών ή υποδείξεων ή αναλύσεων.
Τελικά η προαναφερόμενη επενδυτική εταιρεία εσακουλεύθει (κατάλαβε) την υστεροβουλία των Αμερικανικών τραπεζών (και υπέδειξε στους πελάτες της να αγοράσουν τοξικά παράγωγα και ιδίως αυτά που στηρίζονταν στα στεγαστικά δάνεια των φτωχών (Αμερικανών). Αργότερα πριν το κραχ των επισφαλών δανείων στην Αμερική υπέδειξε στους πελάτες της να τα ξεφορτωθούν και όποιοι συμμορφώθηκαν στις υποδείξεις αποκόμισαν κέρδη ή γλύτωσαν τις επικείμενες επισφάλειες.
Για αυτό λοιπόν απέκτησε διεθνή φήμη και η πελατεία με τις αξιόπιστες αναλύσεις και προβλέψεις της. Τη συμβουλεύονταν ο πρόεδρος της Αμερικής Ομπάμα και η Καγκελάριος της Γερμανίας Μέρκελ και άλλοι οικονομικοί παράγοντες της Ευρώπης.
Οι τοκογλύφοι δανειστές της Ελλάδας, της ανέθεσαν να ερευνήσει τα οικονομικά μας στοιχεία, θυμάμαι τα σούρτα-φέρτα των στελεχών της Black Rock στην Αθήνα όταν σχεδιαζόταν το δεύτερο μνημόνιο, οπότε από τις διαπιστώσεις τους προέκυψαν όλες οι επισφάλειες των τραπεζών και έσκασε το μεγάλο σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με τις προφυλακίσεις δανειοληπτών, αλλά επίκειται να αποκαλυφθούν και άλλα σκάνδαλα, που θα απασχολήσουν τη δικαιοσύνη, όπως οι χρηματοδοτήσεις πολιτικών κομμάτων και λοιπών αποκομμάτων.
Από όλα αυτά διερωτώμαι γιατί το τραπεζικό μας σύστημα συνέργησε στην καταβαράθρωση της οικονομίας μας και στην εξαθλίωση του λαού. Οι οποίοι εποπτικοί Οργανισμοί, Τράπεζα Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τελούσαν σε άγνοια , η συγγνωστή πλάνη.