O κ. Ομπάμα, καταξιωμένος ως δημοκρατικός ηγέτης, ελλόγως απαξιώνει το αποκαλούμενο «Κείων Κώνειων» - Σωκράτης Γρηγορόπουλος

O κ. Ομπάμα, καταξιωμένος ως δημοκρατικός ηγέτης, ελλόγως απαξιώνει το αποκαλούμενο «Κείων Κώνειων» - Σωκράτης Γρηγορόπουλος

Έχουμε πέσει, ατυχώς, στο μάτι του κυκλώνος, ο οποίος έπληξε ανελέητα τη χώρα μας την τελευταία τριετία. Άγριο και αποτρόπαιο είναι το πρόσωπο της  έρπουσας εξαθλιώσεως, απόρροια της προηγηθείσης γενικευμένης εξαχρειώσεως, με κατευθυντήριους άξονες κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσην εκείνων της παρωχημένης εποχής. Και επικαιροποιείται κατά τραγικό τρόπο η βάρβαρη μεθόδευση των κατοίκων της αρχαίας Κέας, μια μέθοδος ενταγμένη στα δέσμια της τότε συγκυρίας. Πρόκειται περί του εθίμου του νόμου, υπό τον τίτλον  «Κείων Κώνειων». Οι ρίζες του χάνονται στην αχλή του απώτατου παρελθόντος, αλλά η αύρα του, η πνοή του φθάνει μέχρι των ημερών μας, εξ ου και η πασιφανής παλινδρόμησης της σήμερον. Ιδού τι αναφέρει ο εξ Αμασείας του Πόντου ορμώμενος, γεωγράφος και ιστορικός, Στράβων (64/63 π.Χ.- 23 μ.Χ.): «Νόμος προσέταττειν τοις υπερ εξήκοντα έτη γεγονότας κωνιάζεσθαι». Δηλαδή, οι προβεβηκότες την ηλικίαν και συγκεκριμένως μετά το εξηκοστόν έτος είχαν φθάσει στο προσδόκιμο της ζωής. Αυτοκτονούσαν, λοιπόν, υποχρεωτικώς, πίνοντας κώνειον (οι το κώνειον πεπωκότες), τοιουτρόπως εξασφαλίζοντας επάρκειαν τροφίμων για τους νέους! Ας θυμηθούμε ότι ο Σωκράτης πεπεισμένος, για το ιερό της αποστολής του, συνεβούλευε: «Ο μεν χειμών σκέπης, το δε γήρας αλυπίας δείται». (Ο χειμώνας χρειάζεται στέγην και τα γηρατειά αποχήν από τη λύπη). Και δεν λησμονούμε ότι και ο Σωκράτης το ταχυθανατηφόρον βότανο («ωκυμωρότατον κώνειον»), αφού το δικαστήριον απέρριψε την πρότασή του, προβλεπόμενη τότε από το νόμο, να σιτίζεται ισοβίως εις το Πρυτανείον και κατεδίκασεν αυτόν εις θάνατον.

Το αδιανόητο και απίστευτο του πράγματος  έγκειται στο εξής: Ο ανωτέρω δοκιμασμένος τρόπος πείνας δεν εντάχτηκε, ως ώφειλε, στα απολιθώματα της ιστορίας. Απροσδοκήτως, διευρυμένος επαναφέρθηκε στη βιοτή μας ως τολμηρόν σχέδιον, από τους έχοντας το λύειν και δεσμείν στα κομματικά ιερατεία, αυτούς χαλασοχώρηδες κατά τον Άγιο των ελληνικών γραμμάτων Παπαδιαμάντη. Αυτοί τα τελευταία 38 χρόνια, υποδυόμενοι τους βιγλάτορες των λαϊκών συμφερόντων, έδιδον λιπαράς διαβεβαιώσεις και δαψιλείς υποσχέσεις, για μια ζωή χαρισάμενη, και ας πάει και στο παλιάμπελο… Για την μετουσίωση των εξωπραγματικών αυτών σεναρίων πρόσεφυγον στον υπερδανεισμόν. Μετά ταύτα άναβαν αγιοκέρια στο Ναό της άμετρης κατανάλωσης και παραλλήλως η συμμορία των επιτηδείων ελεηλάτησε ανοικπρόνως το δημόσιο πλούτο. Και όλα αυτά εις βάρος των έντιμων πολιτών που επιφορτίστηκαν να σηκώσουν το βάρος των φόρων και τα λοιπά δεινά της κλεπτοκρατίας.  Τώρα, η μεσαία τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα έχουν ως μονίμους συντρόφους το φόβο, την ανασφάλεια και τη στέρηση. Και από την άλλη η μέγγενη της Τριαδικής θεότητας όλο και περισσότερον περισφίγγει μέχρις ασφυξίας τους συνέλληνες και ίδια τους αδύνατους μέσω των διαβόητων μνημονίων και με τον επωδόν : Α ρε αγχόνη του Πάγκαλου που σας χρειάζεται, ας κάνουμε ένα ρέκβιεμ στον Καρυωτάκη….

Στην κρίσιμη τούτη καμπή της Ιστορίας μας και συνακόλουθα της κάθετης πτώσης μας από το ζενίθ στο ναδίρ, με οδυνηρό αποτέλεσμα την πληβειοποιησή μας, ήρθαν οι εκλογές των Η.Π.Α. Ο κ. Ομπάμα, ευτυχώς, επανεκλεγείς ως υψηλός ένοικος του Λευκού Οίκου, δήλωσε προχθές γαλήνιος, μειλίχιος και ανθρώπινος αυτά τα καταπληκτικά: «Δεν θα λύσω το πρόβλημα του ελλείμματος, φορολογώντας τους ηλικιωμένους, τους φοιτητές μου και τη μεσαία τάξη. Θα φορολογηθούν οι έχοντες εισόδημα 250.000 δολάρια ετησίως όπως εγώ..»  Συνεπώς, ο κ. Ομπάμα, πρόεδρος της μοναδικής Υπερδύναμης, για την επανεκλογή του οποίου ευχήθηκε και προσευχήθηκε ευλαβώς η πλειονότητα των Ελλήνων με το αρνητικό πρόσημο. Απέρριψε εμπράκτως το νόμο της ελληνικής αρχαιότητας, το αποκαλούμενο «Κείων Κώνειων», και θα χειροκροτηθεί από εκατομμύρια χέρια της Οικουμένης, σεβαστέ πρόεδρε δέξου τα σεβάσματα μας. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, για να απαλλαγούμε από τον εφιάλτη της πολυδιάστατης κρίσης πρέπει ν’ αναδειχθεί από τις στάχτες και τα αποκαΐδια ένας Έλληνας Ομπάμα, έστω εν σμικρώ, ο οποίος θα αποκαταστήσει τα διαλελυμένα αντανακλαστικά του παραγωγικού μας ιστού και θα εμπνεύσει το αίσθημα της δικαιοσύνης και της ισονομίας.

  

Σωκράτης Γρηγορόπουλος 

 

Σ.Σ Αναφορικά με το εύστοχο σχόλιο, υπό τον τίτλον ΑΕΧΝΤΑΚΤΑ … ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ, στο υπ’ αριθμόν 191 φύλλο της προσφιλούς εφημερίδας «ΠΑΝΟΛΥΜΠΙΑΚΗ» σπεύδω να ειπώ: Οι κ. Ε. Γιαννικόπουλος και Β. Πολύδωρας είναι γνωστοί τοις πάσι για την ξεχωριστή τους δεξιότητα, ο δε συγχρωτισμός μου με τα ονόματα  τους συνιστά δι’ εμέ ιδιίτερη τιμή και υπερηφάνειαν διο και εκ καρδίας αναφωνώ: Έρρωσθε και ευδομονείτε  γαλήνη αμφότεροι, Αξιόλογοι για την οξύνοια σας.