ANDREW A. ATHENS - Τούλα Κυριακοπούλου

ANDREW  A. ATHENS - Τούλα Κυριακοπούλου

Ο ΚΑΤΑΓΟΜΕΝΟΣ ΕΚ ΜΥΡΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΚΡΑΝΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ANDREW  A. ATHENS (ANDREAS ARISTIDES THANASOULAS Ή ATHANASOULAS, ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ ΘΑΝΑΣΟΥΛΑΣ) (1922-2013)                                                                                                                                         

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (ΣΑΕ, SAE) 1955-2006  Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΠΟΥ ΕΝΩΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Στις 14 Μαρτίου 2013 απεβίωσε στο Σικάγο των ΗΠΑ ένας μεγάλος ομογενής, ο Αndrew  Α. Αthens, τέκνο του Αριστείδη και της Αθανασίας Θανάσουλα. Ο πατέρας του μετανάστευσε στις ΗΠΑ από τον Κακόβατο, όπου είχε εγκατασταθεί ένας οικογενεικός κλάδος της οικογένειας Θανάσουλα εκ Μυρωνίων (Μπάρτζελι).

Η Ελληνοαμερικανική εφημερίδα GreekNews Greek-American Weekly Newspaper (Athena Roumeliotis kyrathenas@aol.com) της 14ης Μαρτίου 2013 γράφει (μετάφραση δική μας από τα αγγλικά):

“Νέα Υόρκη. Ο Andrew A. Athens απεβίωσε σήμερα στο Σικάγο, ύστερα από μακρά ασθένεια. Ήταν 91 ετών και δραστήριος μέχρι τις τελευταίες ημέρες της ζωής του. Οι λεπτομέρειες για τη ζωή του έχουν ως εξής:

O Andrew A. Athens (Andreas Athanasoulas) γεννήθηκε το 1922 στο Σικάγο των ΗΠΑ από γονείς μετανάστες. Το όνομα του πατέρα του ήταν Αριστείδης. Η εξέχουσα υπηρεσία του στην Ελληνική Κοινότητα και στην Ορθόδοξη Εκκλησία τον τοποθέτησαν μεταξύ των ηγετικών μορφών της Ελληνικής Διασποράς.

Υπηρέτησε ως Πρόεδρος το Παγκόσμιο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ, SAE, World Council of Hellenes Abroad) από την ίδρυσή του το 1955 μέχρι τον Δεκέμβριο 2006, όταν η 6η Γενική Συνέλευση του ΣΑΕ τον ανακήρυξε ομόφωνα Ομότιμο Πρόεδρο.

Ο Andrew Athens υπήρξε παράδειγμα ανθρώπου με όραμα, αφοσίωση και αυτοθυσία, ο οποίος γνώριζε πως να εμπνέει και να ηγείται σε αγώνες για την άμυνα των δικαιωμάτων των Ελλήνων. Επεδίωξε να κάνει κάθε προσπάθεια στη ζωή του με πλήρη αφοσίωση και σκληρή εργασία, πάντοτε ακάματος και με ζωντάνια, χαρακτηριζόμενος από αταλάντευτη πίστη στα ιδανικά και στους στόχους του.

Διακρίθηκε στα μέτωπα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και στη μεταπολεμική προσπάθεια για ανασυγκρότηση της Ευρώπης. Ως Λοχαγός του Στρατού των ΗΠΑ (US Army Captain) πολέμησε με τις Συμμαχικές Δυνάμεις στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή. Μετά τον πόλεμο τιμήθηκε με το Παράσημο του Ορειχάλκινου Αστέρα (Bronze Star Medal) και το Μετάλλιο Επαίνου του Στρατού των ΗΠΑ (US Army Commendation Medal), ενώ επαινέθηκε από την Ουγγρική Κυβέρνηση για τη συμβολή του στην ανασυγκρότηση της χώρας.

Η επιτυχής επαγγελματική του καρριέρα ξεκίνησε το 1950 με την ίδρυση της Metron Steel Corporation, μία ιδιαίτερα επιτυχή βιομηχανία της Μεσοδυτικής Αμερικής (American Midwest), η οποία ακόμη και σήμερα είναι μία από τις μεγαλύτερες χαλυβουργίες των ΗΠΑ. 

Με τα θέματα της Ελληνικής Κοινότητας, ο  Athens αναμίχθηκε από νεαρή ηλικία. Έβαλε τη σφραγίδα του σε όλες τις κύριες πρωτοβουλίες για τη υποστήριξη του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στις ΗΠΑ και αλλού.  Ηγήθηκε των προσπαθειών και των επιτυχιών των Ελλήνων του εξωτερικού με την ιδιότητά του τόσο ως ιδρυτικού μέλους όσο και ως προέδρου οργανώσεων και ινστιτούτων της Ελληνικής κοινότητας. Είχε ηγετικό ρόλο σε κάθε αγώνα που ξεκινούσε για τα δικαιώματα των Ελλήνων, για δικαιοσύνη και ειρήνη στην Ελλάδα και στην Κύπρο, για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, για τα άλλα Πατριαρχεία και για τους ευρισκόμενους σε τρομερή ανάγκη Έλληνες, όπως αυτοί που ζούσαν της χώρες της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ενώσεως, στην Αλβανία και αλλού. Ηγήθηκε γραφείων 50 περίπου οργανώσεων της Ελληνικής Κοινότητας και εμπορικών επιμελητηρίων στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα, στο Βέλγιο και σε άλλες χώρες.

Μετά την Τουρκική Εισβολή στην Κύπρο το 1974, έπαιξε ηγετικό ρόλο στην ίδρυση Ελληνικού Lobby στην Washington και ίδρυσε το Ηνωμένο Ελληνο Αμερικανικό Συνέδριο (United Hellenic American Congress, UHAC), ένα οργανισμό με αξιοσημείωτα επιτεύγματα και παρουσία στον οποίο προήδρευε μέχρι τον θάνατό του. Η προσπάθεια αυτή έχει τη βοήθεια της Εθνικής Συντονισμένης Προσπάθειας των Ελλήνων (National Coordinated Effort of Hellenes, CEH) που εδρεύει στην Washington και της οποίας υπήρξε συνιδρυτής. Ήταν Επίτιμος Πρόεδρος του Κληροδοτήματος “Leadership 100”, του οποίου υπήρξε ιδρυτής και πρώτος Πρόεδρος του διοικητικού του συμβουλίου (1986-1996). Υπήρξε συνιδρυτής και Πρόεδρος των Διεθνών Ορθοδόξων Φιλανθρωπικών Οργανώσεων (International Orthodox Christian Charities, IOCC). Επί 2 10ετίες (1974-1995) υπήρξε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ελληνορθόδοξης Αρχιδιοικήσεως της Βορείου και Νοτίου Αμερικής (Council of the Greek Orthodox Archdiocese of North and South America). Υπήρξε συνιδρυτής του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, το οποίο υπηρέτησε ως Πρόεδρος από το 1991 μέχρι το 1997.

Ο Andrew Athens απέκτησε διεθνή αναγνώριση για τις υπηρεσίες του στην κοινωνία. Ξένες κυβερνήσεις, Ορθόδοξα Πατριαρχεία, φιλανθρωπικές οργανώσεις και αντιπρόσωποι του παραγωγικού τομέα σε όλο τον κόσμο τον τίμησαν με 42 βραβεία, μετάλλια και διακρίσεις. Έλαβε τον Χρυσό Σταυρό της Τάξεως του Φοίνικα του Ελληνικού Κράτους (Greek State’s Gold Cross of the Order of the Phoenix) (1977), το Μετάλλιο του Βραβείου Τιμής Ellis Island (Ellis Island Medal of Honor Award) (1977) (Σημειώνουμε ότι το βραβείο αυτό είναι το σύμβολο της Αμερικανικής μεταναστεύσεως και της μεταναστευτικής εμπειρίας), τον Μεγάλο Σταυρό της Τάξεως  της Αρετήςτης Κυπριακής Δημοκρατίας (Cypriot Republic Grand Cross of the Order of Merit) (1997), το Μετάλλιο Τιμής του Κογκρέσσου των ΗΠΑ (US Congressional Medal of Honor) (1993), το Ανώτατο Μετάλλιο της Δημοκρατίας της Γεωργίας (Georgia Republic Supreme ) (2001), το Μετάλλιο της Ουκρανικής Βουλής (Ukraine Parliament Medal) (2003) και πολλά άλλα. Το 1979, στο Βέλγιο, ανακηρύχτηκε Ιππότης της Τάξεως του Στέμματος (Knight of the Order of the Crown). Ήταν ο “Άρχων” της Μεγάλης Εκκλησίας του Χριστού (“Archon” of the Great Church of Christ), τιμητικός τίτλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου που απονέμεται σε άτομα προς τιμήν των υπηρεσιών τους  και της αφοσιώσεώς τους στην Εκκλησία. Τιμήθηκε, επίσης, από άλλα Ορθόδοξα Πατριαρχεία και Εκκλησίες για τις ακάματες προσπάθειέές του προς υποστήριξη των θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έλαβε, μεταξύ άλλων, το Μετάλλιο του Ανωτάτου Ταξιάρχη  του Παναγίου Τάφου (Medal of the Supreme Taxiarch of the Holy Sepulchre), το Βραβείο “Αθηναγόρας” Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (“Athenagoras” Human Rights Award) και τον Χρυσό Σταυρό του Σεμιναρίου του Αγίου Σταυρού (Gold Cross of the Holy Cross Seminary) από τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο. Τον Μάϊο 1979, έλαβε το Χρυσό Μετάλλιο Αγίου Βαρνάβα της Εκκλησίας της Κύπρου σε αναγνώριση των υπηρεσιών του στον λαό της Κύπρου. 

Κατά τις τελευταίες 10ετίες, από το 1995 που ιδρύθηκε το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (SAE), o Andrew Athens ταξίδεψε εκατομμύρια μίλια σε όλες τις ηπείρους, στην προσπάθειά του να ενώσει και να ενδυναμώσει τις Ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού. Το 1997, ίδρυσε το Hellenicare (Ελληνική Φροντίδα), ένα πρόγραμμα πρωτογενούς πρωτοβουλίας φροντίδας υγείας και ανθρωπιστικής βοήθειας, το οποίο συνιστά μία δια βίου ελπίδα και παράδειγμα ανιδιοτελούς υπηρεσίας στον άνθρωπο. Ένα σύνολο 7 κέντρων ιατρικής φροντίδας σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενώσεως (Γεωργία, Ουκρανία, Αρμενία) και στην Αλβανία προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες σε ανθρώπους Ελληνικής και μη καταγωγής.

Ο Andrew Athens υπήρξε ένας εξαιρετικός οικογενειάρχης. Συνάντησε την σύζυγό του Louise nee Decoster κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Απέκτησαν δύο παιδιά και 4 εγγόνια.”

 Σημειώνουμε ότι η μεγάλη οικογένεια των Θανασουλαίων, καταγόμενη από Κράνα και Μυρώνια Ολυμπίας, έδωσε και αγωνιστές της Επαναστάσεως του 1821 (Εγκυκλοπαίδεια του Ηλίου, Ολυμπιακά Χρονικά Τόμος 1972, σελ. 197-216: Συμβολή των Ολυμπίων στις μάχες του Λάλα, Πολυχρόνη Αλεξοπούλου).

Ακολουθούν, αμετάφραστα, τα επίσημα κείμενα της εφημερίδας του Σικάγου “Chicago Tribune”, όπου φαίνονται αναλυτικά και τα μέλη της οικογενείας του, συμπεριλαμβανομένων των αδελφών του, ενώ σε προσεχές φύλλο της εφημερίδας «ΜΑΚΙΣΤΙΑ» επιφυλασσόμεθα να αναφέρουμε το πλήρες κατά το δυνατόν γενεαλογικό δένδρο του Andrew Athens, με συμπληρωματικές πληροφορίες που θα συλλέξουμε από συγγενείς του στις ΗΠΑ, από συγγενείς και πατριώτες των προγόνων του στην Ελλάδα και από τα σχετικά Δημοτολόγια (Μυρωνίων και Κακοβάτου), συμπληρώνοντας όσες έχομε συλλέξει μέχρι τώρα.

 

“Chicago Tribune”, 17 Μαρτίου 2013:

+ANDREW A. ATHENS+

Andrew A. Athens, retired U.S Army Captain WWII. Beloved husband of Louise nee Decoster. Loving father of Paul (Kellee) Athens and Jacqueline (Alex) James. Proud grandfather of Andrew (Lanci), Alexa, James Paul "J.P.," and Matthew. Devoted son of the late Aristides and Athanasia Athens. Dear brother of Dr. William (Angie), Tula (the late Dr. Peter) Georgeson and the late Thomas (Irene) and the late Mary (the late Michael) Diveris. Fond uncle of many. Andrew was co-founder of Metron Steel Corp., co-founder of Leadership 100, founder of hellenicare, and founder of the United Hellenic American Congress (UHAC) and many other philanthropic and public benefit organizations and foundations. Visitation Monday from 5:00pm to 9:00pm, with Trisagion prayer service at 7:00pm at Sts. Peter and Paul Greek Orthodox Church 1401 Wagner Rd. (at Lake Ave.), Glenview. Family and friends will meet Tuesday morning at Sts. Peter and Paul Church for visitation from 9:00am until time of funeral service at 11:00am. Interment Memorial Park Cemetery. At the family's request, kindly omit flowers. Memorial donations to "Archbishop Iakovos Leadership 100 Endowment Fund" in memory of Andrew A. Athens would be appreciated. Contributions may be sent to: Leadership 100, 645 Fifth Avenue, Suite 906, New York, NY 10022. Arrangements by JOHN G. ADINAMIS FUNERAL DIRECTOR, LTD. c/o SMITH-CORCORAN FUNERAL HOME. (773)736-3833.

 

Athens - Andrew A. AJC mourns the passing of a dear friend and visionary leader. Over decades, he spearheaded a number of joint AJC and Greek-American projects, including several delegations to Greece, Cyprus and Israel. Such visits served as a demonstrable show of friendship and cooperation among the Greek and Jewish diaspora communities, and aimed to enhance the breadth and depth of ties among these three democratic Mediterranean nations. His innate kindness and profound commitment earned him admirers throughout AJC and the Jewish community. He was an outstanding American and global humanitarian, ever proud of his Greek heritage, and inspired by his Greek Orthodox faith. We shall miss him more than words can ever express. May his memory be for a blessing. We extend our heartfelt condolences to his wife, Louise, his two children, and the entire Greek-American community.  Published in Chicago Tribune on March 17, 2013.

Τα ανωτέρω κείμενα των δύο αμερικανικών εφημερίδων αφιερωμένα στον Andrew Athens επί τω θανάτω του μου εστάλησαν εξ ΗΠΑ από τον Παναγιώτη Μυλωνά (Panaghiotis Constantinos Melonas, Peter), εγγονό του αειμνήστου ομογενούς Παναγιώτη Κωνσταντίνου Θανάσουλα, εκ Μυρωνίων, πρώτου εξαδέλφου του πατέρα του Andrew Athens Αριστείδη Θανάσουλα. Τεράστιος όγκος αναλυτικών πληροφοριών για τη μεγάλη προσωπικότητα του Andrew Athens διατίθεται στο Διαδίκτυο (Internet).