Ελλάς το μεγαλείο σου - Αριστομένης Γρηγορόπουλος

Ελλάς το μεγαλείο σου - Αριστομένης Γρηγορόπουλος

Ενώ η πεντέρμη η χώρα κλυδωνίζεται από την πολύπλευρη και πρωτόγνωρη κρίση, με τον ελληνικό λαό να συνθλίβεται στις συμπληγάδες της ανεξέλεγκτης ανεργίας, των εξοντωτικών φόρων, των χαρατσιών και των αλλεπάλληλων περικοπών και μειώσεων  του εισοδήματος του, η κρατική μηχανή παρουσιάζει απογοητευτική εικόνα.

Ακολούθως, αναφέρονται, ενδεικτικοί, ορισμένα από τα παράδοξα και ευτράπελα που παρατηρούνται στη Δημόσια διοίκηση και γενικά στην κοινωνία μας και μαρτυρούν τη βαθιά κρίση των θεσμών, το ξεθώριασμα των αξιών και το γκρέμισμα των προτύπων:

Προνόμια: Στην πρόταση που κατατέθηκε πρόσφατα από την αρμόδια Επιτροπή, για τα μέτρα περικοπής των συντάξεων, δεν συμπεριλήφθησαν – εξαιρέθηκαν οι συνταξιούχοι πρώην υπάλληλοι της Βουλής!!!

 Ενώ ο ελληνικός λαός βιώνει  εφιαλτικές καταστάσεις και η ανεργία των νέων έχει εκτιναχθεί στο 60%, οι οποίοι αναγκάζονται σε μαζική φυγή προς το εξωτερικό, δυο κορυφαίοι πολιτικοί, φρόντισαν να διορίσουν στη Βουλή συγγενικά τους πρόσωπα, κι όταν το ζήτημα ήλθε στη δημοσιότητα, οι συγκεκριμένοι πολιτικοί μας, δήλωσαν απλά ότι ενήργησαν νόμιμα!!!

Εδώ μένουμε άναυδοι!

Αναδρομικά 110 πρώην βουλευτών: Εν μέσω κρίσης, με το 1/4 των νοικοκυριών να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας,110 πρώην βουλευτές, κατέθεσαν αγωγή και ζήτησαν αναδρομικά από το έτος 2000! Μεταξύ αυτών και ο Α. Τζοχατζόπουλος.

“Μαζί τα φάγαμε”: φράση που εκστομίστηκε από πολιτικό, ο οποίος επί σειρά ετών διαδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο στην πολιτική σκηνή και χρημάτισε υπουργούς σε διάφορα Υπουργεία, με στόχο να καταστήσει συνένοχο το λαό για το  κατάντημα  της χώρας. Την ευθύνη τη φέρει αποκλειστικά η πολιτική εξουσία, διότι σ΄αυτή έχει ανατεθεί η ψήφιση των νόμων, η εποπτεία της εφαρμογής τους και η τιμωρία των παραβατών.

Καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία: Ελβετός βουλευτής με ελληνική καταγωγή, σε τηλεοπτική εκπομπή μεγάλου καναλιού (16-11-2011), δήλωσε κατηγορηματικά, ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων που βρίσκονται σε ελβετικές τράπεζες, δεν έρχονται στο φως, διότι αντιδρούν οι Έλληνες βουλευτές, γιατί αρκετοί από αυτούς τηρούν προσωπικούς λογαριασμούς, χωρίς να γίνει καμία διάψευση!

Η λίστα Λαγκάρντ:  Ημέρες ολόκληρες διέθεσαν τα Μ.Μ.Ε για το συγκεκριμένο θέμα χωρίς να διαφωτιστούμε. Οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έλαβαν παρόμοιες λίστες, αξιοποίησαν, χωρίς χρονοτριβή, τα στοιχεία που τους παρασχέθηκαν και εισέπραξαν άμεσα τα αναλογούντα ποσά από τους καταθέτες. Οι ιθύνοντες της χώρας μας κρατούσαν τη λίστα δυο χρόνια στα συρτάρια τους, χωρίς να προβούν στις ενδεικνυόμενες ενέργειες. Μάλιστα, όταν αναζητήθηκε το πρωτότυπο της λίστας, ο πρώην αρμόδιος Υπουργός δήλωσε απλά και απλοϊκά «Χάθηκε»!!

Η απόλυτη απαξίωση!!

Πόθεν έσχες: Όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών δήλωναν σε όλους τους τόνους, ότι θα προβούν σε έλεγχο του πόθεν έσχες, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει διενεργηθεί ουσιαστικός έλεγχος.

Η λύση είναι απλή: Να πραγματοποιηθεί υπογραφή των επί δεκαετία και παραπάνω δηλωθέντων εισοδημάτων για να γίνει αντιπαραβολή με τα περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν στο ίδιο διάστημα. Όπου διαπιστωθεί αντίστοιχα, να βεβαιωθεί αν θωρεί ο αναλογών φόρος και να εισπραχθεί άμεσα με αναγκαστική διαδικασία. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι δε γίνεται έλεγχος, γιατί δεν υπάρχει πολιτική βούληση.

Κρατική εξουσία: Πρόσφατα το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο του Υπουργείου Παιδείας, εντόπισε περίπου 7.500 ακίνητα αρμοδιότητάς του, ενώ σύμφωνα με τους επίσημους καταλόγους της πρώην Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου τα ακίνητα ανέρχονται σε 2.345.

Απίστευτο και όμως αληθινό!!

Τα παραπάνω καταδεικνύουν τη βαρύτατη αμέλεια των υπευθύνων, εξαιτίας των οποίων η περιουσία του κράτους να παραμένει αναξιοποίητη και ανεκμετάλλευτη, με αποτέλεσμα το δημόσιο να υφίσταται ανυπολόγιστη ζημιά με τις αμέτρητες αυθαιρεσίες (καταπατήσεις, καταλήψεις, φθορές, εξευτελιστικά ενοίκια, κ.τ.λ.). Είναι επιτακτική ανάγκη να νοικοκυρευτεί η περιουσία του κράτους , να διασφαλιστούν τα συμφέροντα και να σταματήσει το δημόσιο να είναι «ξέφραγο αμπέλι».

Η Δικαιοσύνη: Προξενεί προβληματισμό η ακόλουθη περίπτωση: Πρόσφατα ένα ζευγάρι που είχε προφυλακιστεί για κακουργηματικές πράξεις, αποφυλακίστηκε και εξαφανίστηκε, λόγω συμπλήρωσης του 18μηνου και αφού δεν είχε ολοκληρωθεί η ανάκριση και δεν είχε προσδιοριστεί δικάσιμος!

Αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων: Η χώρα μας πρόσφατα ζήτησε από τη Γαλλία, τη συνδρομή της για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων!  Όταν η πολιτεία δεν έχει σύστημα αξιολόγησης του ανθρώπινου δυναμικού, με ποιο τρόπο γίνεται η βαθμολογική εξέλιξη του προσωπικού και πως αξιολογεί το παραγόμενο έργο του;

Η αξιολόγηση κρίνεται αναγκαία, διότι με τη διαδικασία αυτή, διακρίνονται οι ικανοί και οι άξιοι υπάλληλοι, οι οποίοι ανέρχονται στην υπηρεσιακή πυραμίδα. Έτσι ανταμείβονται οι αποδοτικοί και ευσυνείδητοι εργαζόμενοι, ενώ σε εκείνους που έχουν χαμηλή απόδοση και μειωμένο ενδιαφέρον, απευθύνονται οι δέουσες συστάσεις και παρατηρήσεις.

Εξάλλου, δεν μπορεί να μη συσχετιστεί η αξιολόγηση του προσωπικού με τη χαμηλή παραγωγικότητα στη Δημόσια Διοίκηση και το υποβαθμισμένο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες .

Καημένη Ψωροκώσταινα!!

Φοροεισπρακτικός Μηχανισμός – Φοροδιαφυγή

Δυστυχώς, τα αποτελέσματα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού είναι εξαιρετικά πενιχρά!!

Ενώ η κυβέρνηση, πριν λίγες ημέρες, ψήφισε τα εξοντωτικά μέτρα των 13,5 δις, με τα οποία συνεχίζεται η αφαίμαξη των ήδη συρρικνωμένων εισοδημάτων, παραμένουν στα αζήτητα τα βεβαιωμένα πρόστιμα ύψους 12,5 δις, για φορολογικές παραβάσεις και παράλληλα λιμνάζουν στο δικαστήριο 182.000 φορολογικές υποθέσεις συνολικού ποσού 30 δις!!

Με το τέχνασμα των επανειλημμένων ρυθμίσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών και με την εξάντληση όλων των ένδικων μέσων, επικουρούμενα από τη γραφειοκρατία και το νωχελικό ρυθμό λειτουργίας του Δημοσίου, εξαντλούνται οι προθεσμίες, με αποτέλεσμα αρκετές φορολογικές  υποθέσεις να παραγράφονται κι΄ έτσι χάνονται τεράστια έσοδα του Δημοσίου.

Στη χώρα μας δραστηριοποιούνται 43 πολυεθνικές εταιρίες και καμία δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση, σύμφωνα με Διεθνή Σύμβαση, προβλέπεται να δηλώνεται στη χώρα δραστηριοποίησης το 50% του τζίρου και να φορολογείται!

Είναι καιρός να υπάρξει αντίδραση εκ μέρους των αρμόδιων παραγόντων, προκειμένου να οργανωθεί και να λειτουργήσει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός, για να αντιμετωπιστούν οι υφιστάμενες αδυναμίες και στρεβλώσεις και το κράτος να εισπράττει έγκαιρα τα έσοδα του. Έτσι θα πληρώνουν και οι «πονηροί» που φοροδιαφεύγουν με διάφορα τερτίπια, θα ξαλαφρώσουν τα γνωστά φορολογικά υποζύγια (μισθωτοί και συνταξιούχοι) και θα κατανεμηθούν τα φορολογικά βάρη ορθή και δίκαια.

Όμως πώς μπορεί να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, όταν παρατηρούνται συμπεριφορές πρακτικές, σαν αυτές που συνέβησαν στην Ύδρα και στον Κάλυμνο;

Όπως είναι γνωστό, στην  Ύδρα. Όταν οι εφοριακοί ελεγκτές επισκέφτηκαν το νησί, για τη διενέργεια ελέγχων και βεβαιώσεων παραβάσεις φοροδιαφυγής, ξεσηκώθηκαν κάτοικοι του νησιού, προπηλάκισαν τους εφοριακούς και χρειάστηκε η επέμβαση των ΜΑΤ, από την Αθήνα, για να ελευθερωθούν οι εγκλωβισμένοι εφοριακοί στο Αστυνομικό Τμήμα.Μάλιστα στο πλευρό των πρωταγωνιστών του συμβάντος, τάχθηκε και βουλευτής του Κοινοβουλίου!!

Παρόμοιο περιστατικό συνέβη και με το Δήμαρχο Καλύμνου. Αρχές του καλοκαιριού, όταν έφτασαν στο νησί υπάλληλοι του ΣΔΟΕ για φορολογικούς ελέγχους, ο Δήμαρχος αντέδρασε και αξίωσε από τον Υπουργό των Οικονομικών, να αποχωρήσουν υα ελεγκτικά όργανα από το νησί!!!

Μήπως έχουμε παραφρονήσει;

Συγχώνευση Εφοριών (ΔΟΥ): Στα πλαίσια της περιστολής των κρατικών δαπανών και για την καλύτερη οργάνωση των Υπηρεσιών, η Κυβέρνηση αποφάσισε να συγχωνευτούν αρκετές Εφορίες.

Με το μέρος εκείνων που κινητοποιήθηκαν,  κατά της συγχώνευσης, συστρατεύτηκαν 67  βουλευτές από όλα τα κόμματα μαζί με δημάρχους!!

Προβάλλει το ερώτημα: Όταν οι πολιτικοί μας αρνούνται να προσαρμοστούν στις ανάγκες των καιρών, τότε τι πρέπει ν α κάνει ο ελληνικός λαός;

Ανάπτυξη: Για να αντιμετωπιστεί η πρωτοφανής οικονομική κρίση, που έχει ενσκήψει στη χώρα μας, με ανυπολόγιστες συνέπειες, θα πρέπει να σταθεροποιηθεί η οικονομία, να μπει σε τροχιά ανάκαμψης και να δημιουργηθεί ο απαραίτητος παραγωγικός ιστός. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, είναι αναγκαίο να υπάρξει ανάπτυξη. Η ανάπτυξη χρειάζεται επενδύσεις. Οι επενδυτικές  πρωτοβουλίες προϋποθέτουν ομαλό και φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, ένα σταθερό φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα, πολιτική σταθερότητα και κοινωνική ομαλότητα, ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητά τους. Ωστόσο, πως είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν επενδύσεις, όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης , πρόσφατα, τάχθηκε κατά των επενδύσεων, προειδοποιώντας τους ντόπιους και ξένους επιχειρηματίες, ότι αν επενδύσουν στην Ελλάδα, θα χάσουν τα λεφτά τους;

Δεδομένου ότι τα προαναφερόμενα συνθέτουν μια εικόνα, στην οποία αποτυπώνεται η σαθρή Δημόσια Διοίκηση και το αναποτελεσματικό Δημόσιο, είναι αδήριτη ανάγκη, να ληφθούν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα, για τη ριζική αναδιοργάνωση του κράτους, ώστε να εξαλειφθούν οι υπάρχουσες παθογένειες, να εξασφαλιστεί η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών, η σωστή και άρτια εξυπηρέτηση των πολιτικών και να διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Δημοσίου. Παράλληλα, όλοι μας, αφού κάνουμε την αυτοκριτική μας, θα πρέπει να αποβάλουμε τη νοοτροπία του ωχαδερφισμού και να συνειδητοποιήσουμε, ότι για να συγκροτήσουμε μια αρμονική κοινωνία, επιβάλλεται να σεβόμαστε τους θεσμούς, να τηρούμε απαρέγκλιτα τους νόμους και να εναρμονίζουμε τη συμπεριφορά μας, με βάση την Αρχή: « Το δικαίωμά μου σταματά εκεί που αρχίζει το δικαίωμα του άλλου».

Οι πολιτικοί μας, για να αποκατασταθεί το τραυματισμένο κύρος και να ανακτηθεί η πληγείσα αξιοπιστία τους, ας απαλλαγούν από το σύνδρομο του πολιτικού κόστους, ας εγκαταλείψουν τις μικροπολιτικές πρακτικές και ας λειτουργούν με βάση την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη.

Αφού αρθούν στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων, να πράξουν το καθήκον τους και να φέρουν εις πέρας την ιερή αποστολή τους, μήπως ανασυρθεί  η χώρα από την παρακμή και την κατάπτωση, μήπως ο εξουθενωμένος λαός νιώσει να χαλαρώνει ο θανάσιμος βρόχος των συσσωρευμένων πολύπλοκων προβλημάτων και μήπως βρει λίγο οξυγόνο αισιοδοξίας και ελπίδας.

Όταν γράφονται αυτές οι αράδες, στην Αθήνα διεξάγεται ο 30ος κλασικός Μαραθώνιος, στον οποίο συμμετέχουν 26.000 δρομείς από όλο τον πλανήτη. Ακολουθούν τη διαδρομή που έκανε ο Αθηναίος μαραθωνομάχος Ευκλής, που έφερε πρώτος στην Αθήνα τη χαρμόσυνη είδηση της νίκης των Ελλήνων κατά των Περσών και έπεσε νεκρός από εξάντληση. Είναι μια εκδήλωση που συγκεντρώνει τη προσοχή του κόσμου και φέρνει στη μνήμη όλων το θαύμα της Αρχαίας Ελλάδας. Που με τις λιγοστές δυνάμεις κατόρθωσε να αναχαιτίσει τα περσικά στίφη και να ανακόψει την κατακτητική τους προέλαση προς την Ευρώπη.

Τα αξιοθαύμαστα επιτεύγματα των προγόνων μας, προξενούν το θαυμασμό και το δέος όλου του κόσμου, που υποκλίνεται μπροστά στο μεγαλείο τους, γεγονός που μας κάνει να νιώθουμε ψυχική ανάταση και εθνική υπερηφάνεια. Όμως σήμερα που η πατρίδα μας έχει καταντήσει ουραγός της Ευρώπης και όχι μόνο, μας κατακλύζει βαθιά θλίψη και ανείπωτη απογοήτευση.        

Αριστομένης Γρηγορόπουλος

τ. Γενικός Επιθεωρητής Πελ/νήσου Εθνικής Τράπεζας