Ξεκίνησε η μελέτη του Αρχαίου Θεάτρου - Φώτης Βλάχος

Ξεκίνησε η μελέτη του Αρχαίου Θεάτρου - Φώτης Βλάχος

Στις 13 Δεκεμβρίου 2013 το Υπουργείο Πο­λιτισμού και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνυπέγραψαν την Προγραμματική Σύμβα­ση Πολιτισμικής Ανάπτυξης  και έτσι η μελέτη για την αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου πήρε το δρόμο της και θα είναι έτοιμη το Δεκέμ­βριο του 2014.

Το Υπουργείο εκπροσώπησε η Γεν. Γραμ­ματέας κ. Λίνα Μενδώνη και την Περιφέρεια ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας κ. Χαρά­λαμπος Καφύρας.

Ήδη ξεκίνησαν από τη Ζ' Ε.Π.Κ.Α. οι προβλεπόμενες ενέργειες προκειμένου να ανα­τεθούν σε μελετητές: η Τοπογραφική και Αρ­χιτεκτονική αποτύπωση, η Στατική μελέτη, η Αεροφωτογράφηση του μνημείου κ.τ.λ.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, στις 28/03/2012, ομόφωνα αποφάσισε να «υιο­θετήσει» το Αρχαίο Θέατρο με βάση τις Αρ­χές που έχει το «Διάζωμα». Στις 15/5/2012 οι πρόεδροι των αδελφοποιημένων πλέον Συλ­λόγων Μακίστου και Χρυσοχωρίου, Φώτης Βλάχος και Παναγιώτα Κυριακοπούλου, επισκέφθηκαν τον Πρόεδρο του Διαζώματος και πρώην Υπουργό κ. Σταύρο Μπένο και του ζή­τησαν να υιοθετήσουν το Αρχαίο Θέατρο στο Αίπυ. Ο κ. Μπένος δέχτηκε με ενθουσιασμό την πρόταση αυτή και ανέλαβε να φέρει στο φως αυτό το Μνη­μείο. Έτσι, ξεκίνησε ένας μεγάλος αγώνας δρό­μου για να καταλήξουμε στο πολύ σημαντικό ση­μείο που βρισκόμαστε σήμερα.

Το θέατρό μας βρέθηκε τη στιγμή εκείνη στη 45η σειρά. Είχαν, δηλαδή, προηγηθεί 44 άλλα θέατρα, όπως το Αρχαίο Θέατρο Διονύσου, Δελφών, Δωδώνης, Μεσσήνης, Μεγαλοπόλεως κ.λπ.

Πολλοί άνθρωποι βοήθησαν και τους ευχαρι­στούμε πολύ.

 • Ιδιαίτερα τον πρόεδρο κ. Σταύρο Μπένο
 • Την Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτι­σμού κ. Λίνα Μενδώνη
 • Τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας κ. Χα­ράλαμπο Καφύρα
 •  Τους καθηγητές Πανεπιστημίου και διεθνούς κύρους Αρχαιολόγους κ. Πέτρο Θέμελη και κ. Βασίλη Λαμπρινουδάκη (Αντιπρόεδρος και Γ.Γ. στο ΔΙΑΖΩΜΑ αντίστοιχα)
 • Την Προϊστάμενη της Ζ' Ε.Π.Κ.Α. κ. Γε­ωργία Χατζή
 • Την αρχαιολόγο κ.Ζαχαρούλα Λεβεντούρη
 • Τον κ. Νίκο Μπούλιαρη, Τοπογράφο Μηχανικό της Δ.Τ.Υ. Πύργου
 • Τον κ. Κολομπότσιο Γεώργιο του Υπ. Πολιτισμού
 • Τους Συλλόγους που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση ενημέρωσης στο Πνευματικό Κέντρο της Μακιστίας Κοιλάδας (Σχολείο Μακίστου) στις 05-08-2012.
 • Τα τοπικά Μ.Μ.Ε. και blogs:                                                                                                                                                                -Ο.Ρ.Τ.

               -Εφημερίδες: Πατρίς, Πρώτη, Αυγή

               -Ραδιοφωνικό σταθμό: lonion fm

               -Blogs: Γιαννιτσοχώρι (κ. Κόλλιας), Μυρώνια (κ. Κυριακόπουλος), Αριστομένης ο Μεσσήνιος (κ. Δημογκότσης)

 • Εσάς που παρά την κρίση ενισχύσατε τον «κουμπαρά μας».
 • Τέλος, όλους εσάς που βοηθήσατε με οποι­αδήποτε ενέργειά σας (π.χ. εκδρομές στον αρ­χαιολογικό χώρο) και εσάς ακόμη που μας ακούγατε και μας δίνατε ιδέες και κουράγιο να συνεχίσουμε.

Το σημαντικό αυτό γεγονός είναι μεγάλη υπόθεση για τη γύρω περιοχή, αλλά και για όλο το νομό Ηλείας. Το πρόγραμμα «Πολιτιστικές Διαδρομές» που επινόησε το ΔΙΑΖΩΜΑ και εφήρμοσε πιλοτικά το Σεπτέμβριο του 2013 η Περιφέρεια Ηπείρου, ήδη εξελίσσεται δυναμικά. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου (Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης) ακολουθεί σιγά-σιγά το παράδειγμα της Ηπείρου. Ο Νομός Ηλείας με ξεχωριστούς – παγκοσμίου σημασίας Αρχαιολογικούς χώρους (Αρχ. Ολυμπία, Ήλιδα, Επικούρειος Απόλλωνας), ελπίζουμε και πιστεύουμε να μπει σε αυτό το «Άρμα» και να συμπεριλάβει και το δικό μας αναστηλωμένο πλέον Αρχαίο Θέατρο, με μια τεράστια γύρω έκταση που θα ενσωματώνει και τον Αρχαιολογικό Χώρο της Μακίστου (Πετροπηγάδα κ.λ.π.).

Είναι μια πρόκληση πλέον για τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδος κ. Απόστολο Κατσιφάρα και ειδικά τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Χαράλαμπο Καφύρα, αλλά και για την Ζ’ Ε.Π.Κ.Α.

Επίσημη έναρξη με μια λαμπρή εκδήλωση θα γίνει προς το τέλος της άνοιξης με αρχές καλοκαιριού. Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» και εμείς συνεργαζόμαστε για την επίσημη παρουσίαση.

Φυσικά θα ενημερωθείτε εγκαίρως και η μεγάλη μας χαρά θα είναι να είστε όλοι εκεί.

Ένας αγώνας δρόμου έφθασε στο τέλος του!

Στο τέλος του πρώτου κύκλου!!!

Οι ευθύνες του Δ.Σ. τώρα πλέον είναι ακόμη μεγαλύτερες. Το φορτίο γίνεται πιο βαρύ.

Το Αρχαίο Θέατρο βρίσκεται μέσα σε μια Αρχαία πόλη, που αρχαιολογικώς δεν έχει «ταυτοποιηθεί».

Αρχαιολόγοι δεν είμαστε, ούτε ιστορικοί.

Όλοι, όμως, πιστεύουμε ότι είναι το Αρχαίο Ομηρικό ΑΙΠΥ. Μικρότερη πιθανότητα έχει να είναι η Αρχαία πόλη ΤΥΠΑΝΕΑΙ ή ΥΠΑΝΑ.

Να τι λέει ο Όμηρος για το ΑΙΠΥ:

«Όσοι εκαρπούντο την Πύλο και την ποθητή Αρήνη και το Θρύον, κοντά στου ποταμιού του Αλφειού το πέρασμα και το καλόχτιστο Αίπυ, και τον Κυπαρισσήεντα και την Αμφιγένεια κατοικούσαν, και την Πτελεόν και το Έλος και το Δώριον... Αρχηγός αυτών ήταν ο Γερήνειος Νέστωρ ο αρματομάχος.»

Στις διαταγές του αρμένιζαν στην γραμμή ενενήντα βαθουλά καράβια.» Ιλιάδα Β΄ στιχ. 591- 602 (μεταφρ. εκδόσεις Πάπυρος)

Είναι ανάγκη πλέον να ταυτοποιηθεί αυτή η Αρχαία Πόλη.

Για να γίνει αυτό, μόνο με «αρχαιολογική σκαπάνη» γίνεται. Πρέπει δηλαδή να χρηματοδοτηθεί η Αρχαιολογική Ανασκαφή όλου του οροπεδίου.

Μόνο το Αρχαίο Θέατρό μας μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την ιδέα.

Όταν ολοκληρωθεί η μελέτη, το «ΔΙΑΖΩΜΑ» θα στραφεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ (όπως επιτυχώς έχει κάνει για πολλά θέατρα), ώστε να ξεκινήσει η αναστήλωσή του.

Λόγω του γεγονότος αυτού (που ελπίζουμε να γίνει σύντομα), πολλοί Αρχαιολόγοι αλλά και άλλοι ειδικοί θα επισκεφθούν το χώρο.

Ο καθηγητής κ. Πέτρος Θέμελης έχει εκφράσει την επιθυμία να επισκεφθεί μαζί μας το Αρχαίο Αίπυ στις αρχές της ερχόμενης άνοιξης. Σημειωτέον, ο κ. Θέμελης μεταξύ άλλων είναι εκείνος που διευθύνει τις ανασκαφές στην Αρχαία Μεσσήνη εδώ και 25 χρόνια.

Μπορείτε να βρείτε ολόκληρη τη Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης, όπου καθορίζεται επακριβώς πως θα γίνουν οι εργασίες της μελέτης για το Θέατρο, στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.diazoma.gr/200-Stuff-04-Press_03/DTM_938_Article.pdf (σελ. 3-5)

Φώτης Γ. Βλάχος