Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου η Μάκιστος

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου η Μάκιστος

Μετά από 40 χρόνια προσπάθειας το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου αποτελεί πραγματικότητα.

Στις 15 Ιουλίου άνοιξε επίσημα τις πύλες του για το κοινό. Το Μουσείο αυτό θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα  και μεγαλύτερα της ελληνικής περιφέρειας.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1890 λειτούργησε ως Δημοτική Αγορά και είναι χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικής αναγέννησης με ρωμαϊκά στοιχεία και ωραίες αναλογίες. Η κατασκευή του αποδίδεται στον Ernst Ziller ή σε κάποιον από τους μαθητές του. 

Παραχωρήθηκε πριν 40 χρόνια από το Δήμο στο Υπουργείο Πολιτισμού. Το 2002 ξεκίνησε η ανακαίνισή του, η οποία κόστισε περίπου 8 εκ. ευρώ.

Η προϊσταμένη της  Ζ’ ΕΠΚΑ Ολυμπίας, κα Γεωργία Χατζή, μεταξύ άλλων είπε: «Είναι ευχής έργο, ότι ο κόσμος μπορεί να έρθει σε επαφή με το σπουδαίο αυτό κτίριο και με τα εκθέματα που έχουν τοποθετηθεί στη δεξιά για τον επισκέπτη πτέρυγα του μουσείου και τα οποία καλύπτουν τους προϊστορικούς και ιστορικούς χρόνους της Ηλείας…»

Η αριστερή πτέρυγα , που το πιθανότερο σε αυτή θα εκτίθεται και το περίφημο άγαλμα «Η Κυρά της Πλατιάνας» που βρέθηκε μετά τις φωτιές λίγο πριν το Παλιοχώρι, θα είναι έτοιμη κατά δήλωση της κας Χατζή στο τέλος του έτους  ή στις αρχές του 2014.

Με μεγάλη μας χαρά κατά την επίσκεψή μας το καλοκαίρι, στο τέλος της δεξιάς πτέρυγας είδαμε να εκτίθενται και τα δικά μας ευρήματα, από τους τάφους της Μακίστου, στη θέση ¨Πετροπυγάδα¨.

Η αρχαιολόγος κα  Ζαχαρούλα Λεβεντούρη μας απέστειλε τον επίσημο κατάλογο και την ευχαριστούμε πολύ:

  1. Πήλινη υδρία
  2. Πήλινο μυροδοχείο
  3. Πήλινος ληνός
  4. Γυάλινο αλάβαστρο
  5. Χρυσό δακτυλίδι
  6. Χρυσό ζεύγος ενωτίων
  7. Χάλκινο πτυκτό κάτοπτρο
  8. Σιδερένια στλεγγίδα

Η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν αυτή τη στιγμή, ενώ το ωράριο λειτουργίας  του μουσείου είναι από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Τα Σαββατοκύριακα θα παραμένει κλειστό έως ότου τουλάχιστον διαμορφωθεί και η δεύτερη πτέρυγα.