Αναπτυξιακό Συνέδριο Περιφ. Δυτικής Ελλάδας 5-6/2/2018

Αναπτυξιακό Συνέδριο Περιφ. Δυτικής Ελλάδας 5-6/2/2018

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΕΡΙΦ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 5-6/2/2018

 

Ο Σύλλογός μας παραβρέθηκε στο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο της Δυτικής Ελλάδας στις 5-6/2/2018 στην Πάτρα με εκπροσώπους τον πρόεδρο του Δ.Σ. Βλάχο Φώτη και τον ταμία Γρηγορόπουλο Δημήτρη. Εκεί ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Αλέξης Τσίπρας μεταξύ άλλων ανακοίνωσε την χρηματοδότηση του Καϊάφα με 5 εκ. € καθώς και του Επικούρειου Απόλλωνα με 2,5 εκ. €

Συναντήσαμε και τον π. Δήμαρχο Ζαχάρως κ. Πανταζή Χρονόπουλο με την αναπληρώτρια Δήμαρχο κ. Αθηνά Γαλάνη και μας ενημέρωσαν ότι μεταξύ άλλων κατέθεσαν υπόμνημα για την νέα χάραξη του δρόμου Μποκαρίνος-Μάκιστος βάσει της ώριμης πλέον μελέτης.

Στο πάνελ «Πολιτισμός και Τουρισμός» με τις Υπουργούς κ. Λυδία Κονιόρδου, κ. Έλενα Κουντουρά και τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γιώργο Βασιλειάδη, συντονιστής ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο οποίος έδωσε τον λόγο στον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Κώστα Μαρίνη, που ζήτησε την χρηματοδότηση του Επικούρειου Απόλλωνα και την αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου στο Αίπυ (Πλατιάνα). Τον λόγο έδωσε επίσης στον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Φώτη Βλάχο, ο οποίος αναφέρθηκε στο Αρχαίο Θέατρο στο Αίπυ (Πλατιάνα) με την πρόσβασή του καθώς και στην σύνδεσή του με την Πολιτιστική Διαδρομή «Ολυμπία Οδός» της οποίας αποτελεί έναν από τους βασικούς προορισμούς.

Πρότεινε ότι η χρηματοδότηση του έργου θα μπορέσει να γίνει και μέσα από την διευρυμένη Ο.Χ.Ε. (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση) ΚΑΤΑΚΟΛΟΥ-ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ και κατέθεσε το παρακάτω υπόμνημα. (Το υπόμνημα αυτό κατατέθηκε και στο πάνελ «Ενέργεια, Υποδομές, Περιβάλλον και Δημόσια Περιουσία» με ομιλητές τους Υπουργούς κ. Γιώργο Σταθάκη, κ. Χρήστο Σπίρτζη, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, κ. Σωκράτη Φάμελλο και κ. Κατερίνα Παπανάτσιου με Συντονιστή τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας κ. Γρηγόρη Αλεξόπουλο).

 

α) Πολιτιστική διαδρομή

(Ελευσίνα – Ν. Κορίνθου – Ν. Αχαΐας – Ν. Ηλείας)

 

Το έργο περιλαμβάνει δημιουργία Πολιτιστικής Διαδρομής η οποία θα ακολουθεί την εξής πορεία:

• Ελευσίνα (Αρχαίο Τελεστήριο) Ν. Αττικής

• Θέατρα Κορίνθου Ν. Κορίνθου

• Θέατρα Αχαΐας Ν. Αχαΐας

• Θέατρο Αρχαίας Ήλιδας Ν. Ηλείας

• Αρχαία Ολυμπία Ν. Ηλείας

• Αρχαίο Θέατρο Πλατιάνας (ΑΙΠΥ) Ν. Ηλείας

• Ναός Επικούρειου Απόλλωνα Ν. Ηλείας

Προϋπολογισμός έργου: 3 εκ. ευρώ

 

β) Κατασκευή δρόμου από Ζαχάρω [Τουριστική ζώνη

προς Αρχαίο θέατρο Πλατιάνας (ΑΙΠΥ)]

 

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή δρόμου που συνδέει την παράλληλη-τουριστική ζώνη με το σημαντικό Αρχαίο Θέατρο της Πλατιάνας και διέρχεται από τις περιοχές της Αρτέμιδος και Μακίστου που υπέστησαν τις φωτιές του 2007.

Το έργο θα λειτουργήσει αναπτυξιακά τόσο στο επίπεδο της τουριστικής ανάπτυξης όσο και στο επίπεδο της ανάπτυξης εκτεταμένων περιοχών του Ν. Ηλείας.

Ωριμότητα έργου: Πλήρης ωριμότητα (ύπαρξη όλων των απαραίτητων μελετών και αδειοδοτήσεων)

Προϋπολογισμός έργου: 14,8 εκ. ευρώ

 

γ) Αρχαίο θέατρο Πλατιάνας (ΑΙΠΥ)

 

Ωριμότητα έργου:

Πλήρης ωριμότητα (Ύπαρξη όλων των μελετών-εγκρίσεις και από το Κ.Α.Σ.)

Προϋπολογισμός έργου: 650 χιλ. ευρώ

 

Φώτης Γ. Βλάχος